Een opleiding rijinstructeur volg je natuurlijk bij Jongepier

Geplaatst op

Wanneer je rijinstructeur wilt worden, zal je flink moeten studeren. De opleiding rijinstructeur is namelijk een pittige opleiding. Je zult veel moeten leren over alle verkeersregels, nog meer dan toen je zelf voor je rijbewijs ging, over de auto en natuurlijk over de communicatie met de leerling die achter het stuur zit. Ook zul je stalen zenuwen moeten ontwikkelen, want een nieuwe leerling zal vanaf 0 beginnen en dus soms fouten maken waar je flink van kunt schrikken. Je moet ook leren omgaan met de dubbele bediening en de grote hoeveelheid spiegels. De opleiding rijinstructeur is, zoals gezegd een flinke opleiding. Maar wel een waarmee je direct aan het werk kunt.

De opleiding rijinstructeur is te overzien qua tijd

Het is een opleiding die ingedeeld is in diverse fasen. Fase 1 bestaat uit twee onderdelen: fase 1a en fase 1b. Natuurlijk is de theorie als eerste aan de orde. Dat is dus fase 1a. Hierin leer je onder andere over de wet- en regelgeving, het nieuw rijden en verkeersveiligheid. Daarna mag je de weg op, maar dan om je eigen vaardigheden bij te spijkeren. Je leert hier opnieuw alle bijzondere verrichtingen, voertuigbeheersing en ook doe je hier een rijproef. Fase 2 bestaat ook uit twee onderdelen: deze bestaan onder andere uit didactische voorwaarden, coaching en lesvoorbereiding. In fase 3 loop je stage. Heb je al deze fasen met een voldoende afgerond? Dan krijg je je bevoegdheid! Dit kan allemaal al in 6 maanden geregeld zijn.

Een rijinstructeur moet meer kunnen dan alleen goed rijden

Natuurlijk is het inzicht in het verkeer een belangrijk aspect. Je moet anticiperen op alle mogelijke verkeerssituaties. Door veel te oefenen krijg je dit onder de knie. Maar wat ook erg belangrijk is, is het contact met je leerling. Je moet veel geduld hebben, stalen zenuwen en streng kunnen zijn als dat nodig is. Je moet een zenuwachtige leerling op z'n gemak kunnen stellen, alles om het beste resultaat mogelijk te halen.

Als rijinstructeur ben je verantwoordelijk

En dus zul je verschillende situaties in het verkeer al lang van te voren kunnen inschatten. Zie je in de verte dat het verkeerslicht op groen staat? Anticipeer dan op de kans dat het verkeerslicht naar rood of oranje gaat. Wijs je leerling hierop, maar pas als deze geen blijk van dit inzicht geeft. Eigenlijk moet je je leerling alleen de weg wijzen en verder zoveel mogelijk zelf laten rijden. Het is de kunst om in te grijpen als het echt niet anders kan, maar voor er iets misgaat.

Categorie├źn:Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *